שירותים מיוחדים

 
 
מעבדת "גלה-און" משקיעה מאמץ רב בישום טכניקות קיימות ופיתוח טכניקות חדשות לקידום הפוריות (השגת הריון) בטיפולי פוריות או בזוגות עם כשלים חוזרים של :
 
  • א. הכנה מיטבית של הזירעונים לפני הזרקה לרחם (IUI: Intra Unit Insemination)
  • ב. בירור כשל חוזר בטיפול IUI או בהפריה חוץ גופית (IVF: In Vitro Fertilization)
  • ג. חוסר בזירעונים בבדיקת זרע סטנדרטית.
 
  • א. הכנה מיטבית של הזירעונים לפני הזרקה לרחם (IUI: Intra Unit Insemination),
קיימות סיבות רבות לחוסר הריון. באשר לזירעונים אפשר לזהות שתי סיבות עיקריות:
א. תנועתיות חלשה של הזירעונים שלא מאפשר להם להגיע לביצית; ב. ליקויים במבנה הזירעונים שיכול לפגוע ביכולת הההיצמדות לקליפת הביצית (zona pellucida) והחדירה לביצית והפרייתה. יכולים להיות גורמים משמעותיים בכשל להשגת הריון לאחר הזרקה לרחם. לכן, העיקרון המוביל בהצלחת IUI הוא מיון קפדני של הזירעונים עפ"י שני מדדים אלה.
ברוב המעבדות הפרטיות וגם בחלק מבתי חולים בארץ, הכנת הזרע להזרקה לרחם נעשית בשיטה הקרוייה "רחיצת זרע". הכוונה להפרדה הזירעונים וכול דבר אחר הנמצא בנוזל הזרע (תאי זרע פגומים, תאי זרע שלא הגיעו לסוף התפתחותם, תאים עגולים, תאי דלקת, תאי דם אדומים, גושישים ועוד..) מנוזל הזרע. לאחר סילוק נוזל הזרע, התערובת שכוללת תאים מסוגים שונים וגורמים לא תאיים, מורחפת ב 0.5 סמ"ק ומוזרקת לרחם. השיטה הזאת מאפשרת לזירעונים להגיע קרוב לביצית ומתגברת במידת מה על תנועתיות לקוייה אך לא משפרת במאום את אחוז הזירעונים במבנה תקין. לכן, אין שיפור רב באיכות הזירעונים והסיכוי להריון מ"רחיצת זרע" נמוך ביותר.

 
אלטרנטיבה לרחיצת זרע היא "השבחת זרע". קיימות שתי טכניקות מובילות: שיטת
ה "SU: Swim-Up" ושיטת "DGC: Density Gradient Centrifugation". בשיטת ה SU נבחרים הזירעונים בתנועה מיטבית אך לא בהכרח יש ביניהם זירעונים במבנה תקין. לעומת זאת, בשיטת ה DGC הסיכוי להריון הרבה יותר גבוה מהשיטות האחרות. בשיטה זאת נבחרים הזירעונים הבוגרים ביותר שהם במבנה משופר יותר ובתנועה תקינה יותר ולהם יכולת גבוהה יותר להשגת הריון בהשוואה ל SU.
טכניקת DGC מבוצעת במעבדות "גלה-און" לכול הזוגות המגיעים להכנת זרע ל IUI.
 
שיטת גראדינט כפול
אפשר לשפר עוד יותר את מיון הזירעונים ולהגדיל את סיכוי ההריון
ב IUI ע"י הוספת טכניקת גראדינט נוספת שפותחה במעבדות "גלה-און". השיטה קרוייה
"גראדינט כפול". הגראדינט הכפול מפריד את הזירעונים עפ"י שני הפרמטרים של: תנועתיות ומבנה זירעונים. אחרי הכנת הזירעונים בשיטת "גראדינט כפול": בדיקת התנועתיות ומבנה הזירעונים מראה עלייה משמעותית בתנועתיות ובאחוז הזירעונים במבנה תקין. התנועתיות הכללית והפרוגרסיבית עולות על 90% והמבנה עולה בפי 2 ויותר ממה שהיה לפני הכנתם בשיטת "גראדינט כפול". הניסיון שלנו שבמקרים רבים כאשר קיים כשל חוזר ב IUI ולמרות הכנת הזרע בשיטת DGC, המעבר ל "גראדינט כפול" משיג את ההריון המקווה וחוסך מהזוג את ההתמודדות בטיפול של הפריה חוץ גופית (IVF: In Vitro Fertilization) כמוצא אחרון.

  • ב. בירור כשל חוזר בטיפול IUI או בהפריה חוץ גופית (IVF: In Vitro Fertilization)
  • כשל חוזר בטיפול IUI או בטיפול IVF, דורש משאבים רוחניים ונפשיים מהזוג כדי להתמיד בטיפול החוזר בתקווה להשגת ההריון המיוחל. במקרים רבים הזוג והרופאים שניסו את כול מה שהרפואה יכולה להציע עומדים אובדי עצות וחשים תסכול וחוסר יכולת לפתור את בעיית העקרות של הזוג. ברור לכולם שהמערכות המעורבות בפוריות והשגת הריון מורכבות ולא תמיד קלות לפיצוח ומציאת פתרון. אבל חובה למצות באופן מיטבי כול אחד מהגורמים המעורבים כדי להשיג את ההריון המיוחל. על כן, במעבדות "גלה-און" מישמים ארבע בדיקות שיכולות לעזור לרופא לבחור את הגישה הנכונה והטיפול הנכון להשגת ההריון:
 
  • 1. בדיקת שברים בחומר התורשתי (DNA fragmentation) בשיטת Halosperm: החומר התורשתי בראש הזירעון אצור בדחיסות רבה ולמינרלים ולחלבונים מיוחדים יש תפקיד חשוב בשמירה מלאה על תקינותו. בחלק מהזירעונים החומר התורשתי נפגם ומופיעים שברים במולקולת ה DNA שבה מוצפנות התכונות הגנטיות. עלייה בשברים ב DNA יכולה להסביר התפתחות לקוייה של עוברים ב IVF (חלוקה לא סדירה של תאי העובר), כשל חוזר בהשגת הריון או חוסר התקדמות ההריון לכדי עובר חי. בשיטת Halosperm אפשר לזהות ולמדוד את השברים ב DNA כדי להבין אם זאת הסיבה ולהשתמש בטכנולוגיה המתאימה לפתרון בעיה זו.
  • 2. בדיקה באמצעות שיטת FISH: Fluorescent In Situ Hybridization: יצירת תאי מין ובכללם תאי זרע מתאפיינת בירידה למחצית ממספר הכרומוזומים אשר נמצא בתא רגיל. תא עם מחצית ממספר הכרומוזומים נקרא תא האפלואידי. אם בתא רגיל יש שני נציגים לכול אחד מסוגי הכרומוזומים, הרי שבתא האפלואידי יש נציג אחד בחבד לכול אחד מסוגי הכרומוזומים. בשיטת FISH ניתן לבדוק אם קיימת חלוקה תקינה של המטען הגנטי בזירעונים (כלומר אם הם תאים האפלואידיים). לצורך זה, נבדקים מספר סוגי כרומוזומים. בבדיקה צריך לזהות בכול זירעון נציג אחד של אחד מסוגי הכרומוזומים הנבדקים.
  • 3. בדיקת אקרוזום: האקרוזום הוא שלפוחית המכסה כדי מחצית מהחלק הקדמי של ראש הזירעון. לאנזימים בשלפוחית האקרוזום יש תפקיד מרכזי בחדירת הזירעון לביצית. פגמים באקרוזום פוגעים ביכולת הזירעון להשלים את ההפריה כתיקנה. הבדיקה הפלורוצנטית של האקרוזום היא מדוייקת ומאפשרת לבחון את יכולת תפקודו בהפריה.
  • 4. בדיקה חלבון הקרוי PLCζ: (הבדיקה עדיין בהכנה) חלבון PLCζ מצוי בזירעון וכנראה יחודי לזירעון. ל PLCζ יש תפקיד מרכזי בהשריית הביצית (Egg Activation) להתחיל את ההפריה וחלוקת הביצית לתאים. הבדיקה מיועדת במיוחד לזוגות שבמסגרת IVF, לאחר הזרקת זירעונים לביציות בשיטת המיקרומניפולציה (ICSI), לא נצפתו ביציות מופרות או שאחוז הביציות המופרות נמוך מאוד. במקרה זה לא ברור אם התוצאה הכושלת נגרמה בשל פגם בזירעונים או פגם בביציות. השיטה לבדיקת חלבון PLCζ, מאפשרת לבדוק באופן נפרד ובלעדי את האפשרות שחוסר נוכחות של PLCζ בזירעונים, הוא הגורם שלא מאפשר את השריית הביצית להפרייה.

  • ג. חוסר בזירעונים בבדיקת זרע סטנדרטית (Azoospermia).
  • חוסר בזירעונים בנוזל הזרע יכול להצביע על יצור נמוך מאוד של זירעונים שלא ניתן לזיהוי בבדיקת זרע סטנדרטית או לאי יצור זירעונים מוחלט בשל מחלות שונות. שני המצבים האלה נמצאים תחת האבחנה של NOA: Non Obstructive Azoospermia. קיימת אפשרות נוספת שחוסר הזירעונים נגרם בשל חסימה בדרכי המין ובשל כך אין זירעונים בנוזל הזרע. כאן האבחנה היא OA: Obstructive Azoospermia. לפעמים חוסר זירעונים מלווה בחוסר מלא של נוזל זרע (Aspermia) או שנוזל הזרע הוא בנפח נמוך מאוד (sever Hypospermia). כאשר נתקלים ב Aspermia או ב sever Hypospermia, קיים חשש ל RE: Retrograde Ejaculation. כלומר, כול נוזל הזרע או רובו מגיע לשלפוחית השתן ולא יוצא דרך אבר המין.
  • לצורך בדיקה מלאה ואבחנה של הגורמים לחוסר זירעונים הועמדו ופותחו מספר טכניקות הנותנות מענה מלא ומאפשרות לרופא לקבל מידע מספיק לקידום הפוריות בזוגות.
 
  • 1. בדיקת זרע אינטנסיבית (כאשר יש נוזל זרע ולא מוצאים זירעונים):
  • במעבדות "גלה-און" הועמד אלגוריתם רב שלבי לבדיקה אפשרות של נוכחות זירעונים במספרים נמוכים מאוד. השיטה מאפשרת לזהות גם עשרה זירעונים בנוזל הזרע. השיטה מתחילה במיקרוסקופ רגיל (Upright), בשימוש במתקני מדידה רגישים. אם לא נמצאו זירעונים השיטה עוברת לחיפוש בטיפות משוטחות תחת שמן במיקרוסקופ הפוך (Inverted) עם אופטיקת DIC (Diffraction Interference Contrast) ובהגדלות עד כפול 900.
  • 2. בדיקת פרוקטוז בנוזל הזרע (כאשר לא נמצאים זירעונים בבדיקה אינטנסיבית):
  • פרוקטוז מיוצר בבלוטות הקרויות seminal vesicles והן סמוכות מאוד לאשכים. לכן חסר בפרוקטוז יכול להעיד על חסימה (OA) בדרכי המין (חוסר פעילות הבלוטות מלווה בירידה משמעותית ברמת טסטוטרון בדם). הפרוקטוז נמדד באמצעות ערכה ובשיטה ספקטרופוטומטרית.
  • 3. בדיקה ב FISH של התאים העגולים בנוזל הזרע: כאשר לא נמצאים זירעונים בנוזל הזרע, יש מקום לבדוק בשיטת FISH את התאים העגולים מנוזל הזרע. קיימות שתי אפשרויות: (1) איסוף כול התאים העגולים מנוזל הזרע ובשיטת FISH לבדוק אם יש ביניהם תאי זרע בראשית התפתחותם או (2) להשתמש בשיטת המיקרומניפולציה ובסיוע אופטיקת DIC, לאסוף את התאים (עגולים) החשודים כתאי האפלואידיים. אישור (בשיטת FISH) להימצאות תאי זרע בראשית התפתחותם מעלה ל 50% את הסיכוי להפקת זירעונים מהאשך בשיטה ניתוחית הנקרית micro-TESE.
  • 4. בדיקת נוכחות זירעונים בשתן: במקרה של חוסר בנוזל זרע (Aspermia) או בהפרשת נפח מזערי של נוזל זרע (לאחר שהאיש הגיע לסיפוק מלא) מעלה חשד שנוזל הזרע הופרש לשלפוחית השתן במקום לעבור דרך אבר המין. מצב זה מוגדר Retrograde Ejaculation. האיש מתבקש להגיע לסיפוק ומיד מתבקש להפריש שתן בכלי בדיקה נפרד. משתן זה מופקים בשיטה יחודית זירעונים בריאים ופוריים להזרקה לרחם האשה (IUI) או לטיפול IVF.